Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), vroeger ook wel een spastische darm genoemd, is een probleem waar ongeveer 20% van de Nederlanders mee te maken heeft.

Deze mensen bezoeken vaak hun huisarts met diverse klachten: buikpijn, diarree of obstipatie, opgeblazen buik, winderigheid. Daarnaast zijn ze vaak moe, hebben ze last van rug- of hoofdpijn en zijn ze ongewoon gevoelig voor stress.

Klachten kunnen constant aanwezig zijn of zo af en toe. Een arts kan op basis van het klachtenpatroon en eventuele onderzoeken de diagnose PDS stellen. 

Tot grote frustratie van veel patiënten horen ze vaak van hun arts dat ze “er maar mee moeten leren leven…” Helaas, het antwoord op de vraag “Hoe dan?” ontbreekt vaak.

Behandeling van PDS bij Andere weg

De behandeling van PDS is maatwerk. Symptomen die iedereen met PDS ervaart kunnen op elkaar lijken maar de uitwerking daarvan op het lichaam, stemming en dagelijks functioneren kan voor iedereen heel anders zijn. Daarom heeft iedereen net iets anders nodig. 

In grote lijnen bestaat de behandeling uit een combinatie van therapeutische gesprekken, medische hypnotherapie, voedingsadviezen en lichamelijke-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Na de intake kan ik een behandelplan opstellen waarin jouw persoonlijke behandeling vorm krijgt.  

Praktisch

  • We starten met  een uitgebreide vragenlijst, die kun je thuis via de computer kan invullen.
  • Dit vormt de basis voor de intake. Zo krijg ik een beeld van jou en jouw PDS-probleem.
  • Daarna volgt een traject van aantal maanden. Er is tijd nodig om de darmen een andere manier van werken aan te leren.
  • Afhankelijk van de ernst van de klachten zullen er tussen 10 tot 13 sessies nodig zijn.
  • Na iedere sessie krijg je luisterbestanden mee om thuis zelf-hypnose mee te oefenen. Dat vormt een wezenlijk onderdeel van de therapie. 
  • Tijdens het gehele traject zal ik, in overleg met jou, in contact blijven met de behandelend arts. 
 

Ik ben aangesloten bij de Samenwerkende PDS-therapeuten, een vereniging die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de behandeling van PDS met hypnotherapie in Nederland bewaakt. 

Als integratieve therapeut doe ik meer dan me alleen op je symptomen richten tijdens de behandeling van PDS. Je kunt rekenen op een integratieve aanpak: aandacht voor je lichaam, jouw mind, stemming, jouw unieke leefsituatie, manier waarop jij met stress omgaat en hoe je ontspant. 

Dat alles om jou pijnloos, ontspannen en vrij te helpen leven.

Heb je buik- en darmklachten en twijfel je of dat PDS is? Dan kan je een online test doen.

Hypnotherapie bij Prikkelbare darm

Hypnotherapie wordt al meer dan 30 jaar ingezet bij de behandeling van PDS. In de jaren 80-tig van de vorige eeuw werden in Groot-Brittannië de eerste onderzoeken gedaan door professor Peter Whorwell uit Manchester. 

Nu wordt medische hypnotherapie in Nederland regelmatig ingezet bij PDS. Wat wel opvalt is dat  hypnotherapie misschien wel het minst bekend, maar ook het meest effectief blijkt te zijn van alle therapieën voor PDS. 

Van de mensen die aan PDS lijden reageert 75% tot 85% positief op de behandeling met de hypnotherapie. Patiënten blijven ook na een langere periode (tot een paar jaar na de behandeling) klachtenvrij.

Medische hypnotherapie bij PDS is in eerste plaats essentieel in het herstellen van de communicatie tussen de darmen en het brein. Daarnaast helpt het bij pijnbestrijding, herstellen van zelfvertrouwen en helpt het bij stressreductie.

Er zijn geen bezwaren om medische hypnotherapie te ondergaan als je medicatie slikt voor PDS. Aandacht voor voeding, dus ook een aangepaste dieet, is ook van belang. Medische hypnotherapie verhoogt de effectiviteit van de andere behandelingen. 

Wat maakt dat hypnotherapie bij PDS zo goed werkt? Het heeft te maken met de “darmen-brein-as”, de verbinding die tussen onze hersenen en onze darmen bestaat. Je hebt zonder twijfel zelf vaak gemerkt hoe stress en emoties je darmklachten doen toenemen. Tijdens hypnose wordt dezelfde verbinding gebruikt, maar dan om op een positieve manier je darmen te beïnvloeden.

Vindt jouw eigen weg

Scan de code