Je ligt nog in bed, nog net wakker en je voelt je darmen al rommelen. Dan krijg je ook nog kramp in je maag en je weet niet hoe snel je bed moet uit springen om de wc te bereiken. Iedere ochtend weer hetzelfde.
Iedere ochtend stel je jezelf de vraag: “Lukt het me om op tijd op mijn werk te komen of moet ik weer een smoes verzinnen omdat ik na de derde keer op de wc nog vierde keer moest?”
Komt het je bekend voor? Kan je er nooit zeker van zijn of je buik deze keer rustig blijft of juist gaat bepalen wat je kan en niet kan doen? Jaloers zijn op de mensen die alles kunnen eten en drinken zonder nadenken wat daarna kan gebeuren? Of gênante vragen beantwoorden over vermoedelijke zwangerschap, terwijl je zo je best gedaan hebt om je buik plat te krijgen? Steeds rekening moeten houden met jouw buik. Alsof het een vreemde, onberekenbare en soms op hol geslaagde inwoner is van jouw lijf. Een die een vreemde taal spreekt ook. Hoe je ook probeert met hem in gesprek te komen, wat je ook voor hem doet: niets lijkt te helpen om hem te kalmeren. Om wanhopig van te worden!
Hulp zoeken
Als je al langer met dit soort problemen rondloopt is de kans groot dat je al vaker bij de huisarts bent geweest. Misschien zelfs bij de MDL-specialist. Mogelijk heb je dan een diagnose gekregen: Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Vroeger werd het ook “spastische darm” of “spastische colon” genoemd.
Bij veel ziektes betekent een diagnose stellen ook starten met de behandeling. Dat kan ook bij PDS, het is alleen behoorlijk ingewikkeld. Symptomen van PDS kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Daarnaast is de behandeling van PDS op dit moment gericht op de symptomen bestrijding, omdat het genezen nog niet mogelijk is.
Het komt dus vaak neer op “ermee leren leven”. Maar hoe leer je leven met eindeloze obstipatie, het gevoel dat je een ballon in je buik geïmplanteerd hebt, pijn die alle leuke momenten in je leven beheerst of een diarree die jou aan huis kluistert?
Oorzaken van PDS
Het is misschien een schrale troost maar je bent niet enige, en zelfs niet een van de weinige, die met dit soort problemen te kampen heeft. Ongeveer 20% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last hiervan. Het is een op 5! Ok, niet iedereen is dan hele tijd ziek, maar het is vervelend genoeg om de levenskwaliteit behoorlijk aan te tasten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker dan mannen met PDS te maken krijgen. Het kan dat de hormonale veranderingen hieraan bijdragen, maar dat is nog niet goed genoeg onderzocht.
Je kunt zeker zelf merken dat je meer last krijgt van de pijn en andere symptomen als je gespannen en gestrest bent. Stress in niet de oorzaak van de PDS, wel verergert het de klachten.
Wat wel een van de oorzaken blijkt zijn darminfecties. Mensen die in verleden een darminfectie hebben meegemaakt blijken jaren later vaker diagnose PDS te krijgen. Evengoed als mensen die langdurig met antibiotica behandeld zijn geweest. Antibiotica bestrijden bacteriën in ons lichaam, vooral die in het maag-darmkanaal. Helaas, antibiotica maken geen onderscheid tussen schadelijke en goedaardige bacteriën. Daardoor wordt de microbiota in onze darmen ernstig verstoord, wat op den duur ook een van de oorzaken van PDS blijkt te zijn.
Tevens blijkt ook dat er vaak een genetische gevoeligheid voor de PDS bestaat. Simpel gezegd: als jouw ouders of grootouders last hadden van PDS dan is de kans groter dat jij ook met de PDS te maken krijgt.
Symptomen van PDS
Volgens de officiële bronnen lijd je aan PDS (ook weleens op z’n Engels IBS genoemd) als je voldoet aan A+B+C :
A: In de afgelopen 6 maanden had minstens 3 maanden 1 dag per week buikpijn én
B: (2 van de onderstaande 3 criteria moeten aanwezig zijn)
- De pijn hangt samen met de ontlasting: de pijn verbetert/verergert voor/tijdens/na de ontlasting;
- Sinds het begin van de pijn is het patroon van de ontlasting veranderd: vaker en/of minder vaak ontlasting;
- Sinds het begin van de pijn is de stevigheid van de ontlasting veranderd: dunner en/of harder.
C: Er zijn geen ‘alarmsymptomen’ (denk aan gewicht verlies of bloed bij de ontlasting)
Behandeling
Afgelopen paar jaar is kennis over oorzaken van PDS en de mogelijke therapie sterk gegroeid maar geen een van de behandeling werkt voor iedereen. Daarom zal arts samen met jou keuzes gaan maken vanuit diverse therapieën: medicijnen, voedingssupplementen, probiotica, voedingsaanpassing, ontspanningsoefeningen, psychotherapie. Dat zijn allemaal middelen die artsen tot hun beschikking hebben.
Tussen al die opties valt een op – hypnotherapie. Daarover meer in de volgende blog.