Buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kleine kinderen werd vroeger vaak gezien als een smoesje om thuis van school te blijven of om aan andere verplichtingen te ontkomen. Maar als jouw kind zo vaak met buikpijn te maken heeft weet je inmiddels dat het toch anders ligt. 

Jouw kind behoort tot 5 a 10% van de kinderen in Nederland die last heeft van (chronische) buik en darm klachten. Vaak komen daar ook problemen met ontlasting bij. Deze klachten kunnen het leven van je kind, maar ook die van jouw (en jouw partner) volledig beheersen. Hoe jouw kind zich voelt, waar hij of zij zin in heeft, hoe het op school gaat – alles staat in de teken van de klachten. 

Buikpijn en ontlastingsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms zijn er lichamelijke problemen, die artsen kunnen behandelen, soms is een voedingsadvies voldoende.

Maar bij de meeste kinderen worden er geen afwijkingen in de darmen gevonden. Dan heb je te maken met een prikkelbare darm. Artsen noemen het ook “functionele buikpijn”. Bij kinderen, net zoals bij volwassenen, met prikkelbare darmen reageren de darmen overgevoelig op allerlei gewone prikkels zoals voedsel, emoties en te veel stress.

Je hebt waarschijnlijk mijn website gevonden dankzij het advies van de huisarts of kinderarts. Ze weten dat deze buikpijn zeer goed te behandelen is met de hypnotherapie. Vijftien jaar geleden is het eerste wetenschappelijk onderzoek daarover in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gestart. Sindsdien zijn de resultaten hiervan meerdere keren bevestigd: hypnotherapie is de meest effectieve methode om functionele buikpijn bij kinderen te behandelen. 

Een paar jaar geleden is door NPO een documentaire gemaakt over deze behandeling. Je kunt deze via onderstaande knop samen met je kind bekijken.

Behandeling

In mijn praktijk behandel ik volwassenen en kinderen met functionele darmklachten, zoals PDS, buikpijn of functionele dyspepsie (zuurbranden). Voor de behandeling van kinderen volg ik het protocol dat speciaal voor deze problematiek door Carla Frankenhuis en Arine Vlieger is ontwikkeld.

Behandeling duurt gemiddeld 3 maanden en verloopt volgens een vast schema:

  • Gratis 30 minuten kennismakingsgesprek
  • Online vragenlijsten invullen door de ouders
  • Intakegesprek met ouders en kind samen
  • 6 vervolg afspraken, alleen met het kind 
  • na 6 maanden een follow-up gesprek

Tijdens de gesprekken gaat jouw kind allerlei oefeningen doen, die vervolgens thuis herhaald zullen worden. Ik zorg ervoor dat je kind een makkelijke toegang krijgt tot deze oefeningen, via de computer, tablet of telefoon, die van jou of van je kind zelf. 

Hypnose

Het is soms moeilijk om te begrijpen hoe hypnose werkt bij klachten als buikpijn. Op de website van Samenwerkende PDS-therapeuten, waar ik lid van ben, wordt het helder uitgelegd:

“Samen met de therapeut doet uw kind allerlei verbeeldingsoefeningen. Zo kan het zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstellen als een warme, zachte buik, terwijl het heel ontspannen is. Deze gedachtenbeelden hebben invloed op de darmwerking. Veel mensen herkennen dit principe uit het volgende voorbeeld: als je alleen maar denkt aan je lievelingsgerecht, loopt het water al in je mond. Het gedachtenbeeld is voldoende om, in dit geval, je speekselklier aan het werk te zetten. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtenbeelden is in hypnose nog vele malen groter. Daarnaast leert uw kind verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht om de overgevoeligheid van de buik te verminderen.”

Wil je meer weten over hypnotherapie, PDS of de behandeling van de buikpijn van jouw kind? Neem dan contact met me op via onderstaande links. Ik zal al je vragen snel beantwoorden. 

Je kunt ook direct een afspraak maken voor het gratis kennismakingsgesprek. 

Ik zie jullie graag in mijn praktijk. 

Vind jouw eigen weg

Scan de code