Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbaar Darm Syndroom, vroeger ook  een spastische darm genoemd, is een probleem waar ongeveer 20% van de Nederlanders mee te maken heeft.

Deze mensen bezoeken vaak hun huisarts met diverse klachten – buikpijn, diarree of obstipatie, opgeblazen buik, winderigheid. Daarnaast zijn ze vaak moe, hebben last van de rug-of hoofdpijn en zijn ze ongewoon gevoelig voor stress.

Klachten kunnen constant aanwezig zijn of alleen af en toe. Arts kan op basis van de klachtenpatroon en eventuele onderzoeken de diagnose PDS stellen. 

Tot grote frustratie van veel patiënten horen ze van hun aarts dat ze “er mee moeten leren leven”… Helaas, het antwoord op en vraag “Hoe dan?” ontbreekt veel te vaak.

 

Behandeling van PDS bij Andere weg

Het behandeling van de PDS is een maatwerk. Symptomen die iedereen met PDS ervaart kunnen op elkaar lijken maar de uitwerking daarvan op het lichaam, stemming en dagelijks functioneren kan voor iedereen heel anders zijn. Daarom heeft iedereen net iets anders nodig. 

In grote lijnen bestaat de behandeling uit een combinatie van therapeutische gesprekken, medische hypnotherapie, voedingsadviezen en lichamelijke-, ademhaling- en ontspanningsoefeningen. Na de intake kan ik een behandelplan opstellen waarin de jouw persoonlijke behandeling vorm krijgt.  

 

Praktisch

  • We starten met  een uitgebreide vragenlijst, die kun je thuis via computer invullen.
  • Dit vormt de basis voor de intake. Zo krijg ik een beeld van jou en jouw PDS-probleem.
  • Daarna komt een 3 á 4 maanden lange traject. Deze periode is nodig om de darmen een andere manier van werken aan te leren.
  • Afhankelijk van de ernst van de klachten zullen er tussen 6 tot 13 sessies nodig zijn.
  • Na iedere sessie krijg je luisterbestanden mee om thuis zelf-hypnose mee te oefenen. Dat vormt een wezenlijk onderdeel van de therapie. 
  • Tijdens het gehele traject zal ik, in overleg met jou, in contact blijven met de behandelend arts. 
 

Ik ben aangesloten bij de Samenwerkende PDS-therapeuten, een vereniging  die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de behandeling van PDS met hypnotherapie in Nederland bewaakt. 
Als integratieve therapeut doe ik meer dan alleen op je symptomen richten tijdens de behandeling van de PDS. Je kunt rekenen op de integratieve aanpak: aandacht voor je lichaam, jouw mind, stemming, jouw unieke leefsituatie, manier waarop jij met stress omgaat en ontspant. 

Dat alles om jou pijnloos, ontspannen en vrij te helpen leven.

Heb je buik en darmklachten en twijfel je of dat PDS is dan kan je een online test doen.

Effectief en veelzijdig

Hypnotherapie wordt al meer dan 30 jaar ingezet bij de behandeling van PDS. In de jaren 80-tig van de vorige eeuw werden in Groot-Brittannië de eerste onderzoeken gedaan door professor Peter Whorwell uit Manchester. 

Nu wordt de medische hypnotherapie in Nederland regelmatig ingezet bij PDS. Wat wel opvalt is dat de hypnotherapie misschien minst bekend en de meest effectief blijkt te zijn van alle therapieën voor PDS. 

Van de mensen die aan PDS lijden reageert 75% tot 85% positief op de behandeling met de hypnotherapie. Patiënten blijven ook na een langere periode (tot een paar jaar na de behandeling) klachtenvrij.

Medische hypnotherapie  bij PDS is in eerste plaats essentieel in het herstellen van de communicatie tussen de darmen en de brain. Daarnaast helpt het bij pijnbestrijding, herstellen van zelfvertrouwen en helpt bij stressreductie.
Er zijn geen bezwaren om de medische hypnotherapie ondergaan als je medicatie slikt voor de PDS. Aandacht voor voeding, dus ook een aangepaste dieet, is ook van belang. De medische hypnotherapie verhoogt de effectiviteit van de andere behandelingen. 

Wat maakt dat hypnotherapie bij PDS zo goed werkt? Het heeft te maken met de “darmen-brein-as”, de verbinding die tussen onze hersenen en onze darmen bestaat. Je hebt zeker zelf vaak gemerkt hoe stress en emoties je darmklachten doen toenemen. Tijdens hypnose wordt dezelfde verbinding gebruikt, maar dan om op de positieve manier darmen te beïnvloeden.

 

Vind jouw eigen weg

Chat openen